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Grant Orientation Webinar 
After School Education and Safety and  

21st Century Community Learning Centers Grants 
Frequently Asked Questions 

 
 

Grant Administration and Accountability 
 
1. Question: Do assurances need to be signed by the superintendent or can they be 

signed by the local education agency (LEA) authorized agent? 
 

Answer: The assurances must be signed by the superintendent or the LEA’s 
authorized agent.  

 
2. Question: Do I need to re-apply for my After School Education and Safety (ASES) 

program grant if the grant is in its third year? 
 

Answer: Grantees are required by statute to renew their ASES grants every three 
years, according to California Education Code (EC) Section 8483.7(a)(1)(A). 

 
3. Question: How long must grant records be maintained?  
 

Answer: Documentation of the after school program plan and grant records must be 
maintained for a minimum of five years after the grant ends.  

 
4. Question: Can the After School Division provide a list of suggested members for the 

after school collaboration group? 
 

Answer: Members of the collaboration group will vary depending on the resources in 
the local community. It is important to have at least one representative from your 
school site as part of the group. Other examples include members of community-
based organizations, law enforcement, businesses, youth, higher education, and the 
faith-based community. 

 
Attendance Requirements 
 
5. Question: If a minimum school day is scheduled for elementary, middle, and junior 

high school students, is the after school program required to operate until 6:00 p.m.? 
 

Answer: Yes. Every elementary, middle, and junior high school operating an after 
school program must begin the program immediately upon the conclusion of the 
regular school day, which is defined as any day in which instruction occurs, 
regardless of the length of the instructional day. The program must operate a 
minimum of 15 hours per week and remain open until 6:00 p.m. every regular school 
day (EC Section 8483[a][1]). 
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6. Question: What are the attendance requirements for 21st Century High School After 
School Safety and Enrichment for Teens (ASSETs) programs? 

 
Answer: ASSETs programs must operate for a minimum of 15 hours per week (EC 
Section 8421[c]). There is no minimum attendance requirement for individual high 
school students participating in the program. 

 
7. Question: How does a minimum school day schedule affect attendance for ASSETs 

programs? 
 

Answer: A minimum school day should not have a direct impact on an ASSETs 
program, since the requirement is to operate 15 hours per week with the option of 
operating after school only or after school and during any combination of before 
school, weekends, summer, intersession, and vacation (EC Section 8422[d]). 

 
8. Question: How is attendance monitored for middle and junior high schools if 

students attend only three days?  
 

Answer: Attendance should be monitored with a sign-in and sign-out sheet the same 
way it is for students who attend the program each day it is offered.  

 
9. Question: What are the required percentages for attendance in ASES programs to 

ensure the grant will not be reduced?  
 

Answer: In any given year, an ASES grantee must achieve a minimum of 75 percent 
of their attendance goal to prevent receiving a grant reduction and no less than 85 
percent of their attendance goal for two consecutive years to ensure the grant 
amount will not be reduced. 

 
10. Question: Can we increase our student enrollment above our daily targeted 

attendance to ensure we meet our annual attendance goal? 
 

Answer: Yes. Some grantees enroll more students to account for potential student 
absences in the daily program; however, the grantee must ensure that the program 
maintains a student-to-staff ratio of at least twenty students to one adult (20:1). 

 
11. Question: What are the attendance requirements for middle/junior high school 

students participating in the ASES program? 
 

Answer: The Legislature intended that middle/junior high school students attend the 
program for a minimum of nine hours a week and three days a week to accomplish 
program goals (EC Section 8483[a][2]). 
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Early Release/Late Arrival Policies 
 
12. Question: Should the after school program have both early release and late arrival 

policies in place? 
 

Answer: ASES and 21st Century Community Learning Centers (CCLC) Elementary 
and Middle/Junior High School programs are required to have an early release policy 
in place. A late arrival policy is only required if the program has a before school 
program or operates a supplemental program during the time the regular school day 
is not in session. 

 
13. Question: Does an early release form need to be completed every day a student has 

to leave the after school program early or would an early release form on file meet 
the grant requirement as long as the dates when the student leaves early are 
documented? 

 
Answer: ASES and 21st CCLC Elementary and Middle/Junior High School grantees 
are required to establish a policy regarding reasonable early release of students from 
the program. Whether or not the form needs to be completed each day a student 
leaves early depends on the policy established by the after school program. 
 

14. Question: What are acceptable reasons for early release? 
 

Answer: The early release policy should be consistent with providing students a safe 
environment and with the LEAs early release policy for the regular school day. It 
should be applied on a case-by-case basis. After school grantees are encouraged to 
work with LEA officials, legal counsel, and other collaborative partners to establish a 
policy that meets local needs and all legal requirements. 

 
15. Question: Is there a minimum amount of time a student must participate in the 

program to be counted for the purpose of attendance? 
 

Answer: A student who attends less than one-half of the before school program 
cannot be counted for the purposes of attendance. Additionally, every program must 
establish a policy regarding reasonable late daily arrival of students to the program. 

 
Although there is not a minimum amount of time an elementary school student must 
participate in the after school program, the Legislature intended for students to attend 
the full day of the program every day in which they participate.  
 
To provide the opportunity to develop an age-appropriate after school program for 
middle/junior high school students, programs may implement a flexible attendance 
schedule for those students; however, priority is to be given to middle/junior high 
school students who attend daily (EC Section 8483[a][3]). 
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Sign-In/Sign-Out Procedures 
 

16. Question: Are sign-in and sign-out procedures required in ASES and 21st CCLC 
Elementary and Middle/Junior High School after school programs? 

 
Answer: Yes, all grantees are required to have sign-in and sign-out procedures at 
each program site.   

 
17. Question: Who is responsible for signing students out of the after school program? 

 
Answer: Determining who may sign students out of the program is a decision to be 
made at the local level.  

 
Supplemental Programs and Grants 

 
18. Question: Are supplemental grant funds still available for ASES grantees? 

 
Answer: Supplemental grant funds are not available through an ASES Universal 
grant. They are, however, available for current ASES grantees through the  
21st CCLC Elementary and Middle/Junior High School Request for Application. 

 
19. Question: Can weekend activities count toward attendance in ASES and 21st CCLC 

Elementary and Middle/Junior High School grants? 
 

Answer: No, weekend activities cannot count toward attendance for ASES or  
21st CCLC Elementary and Middle/Junior High School grants. Weekend attendance; 
as well as holidays, summer, or other vacation periods, can be counted for 
attendance for ASSETs grants only. Attendance must be tracked and reported in the 
After School Support and Information SysTem (ASSIST) database, separate from the 
base (core) grant. 

 
Private School Consultation 

 
20. Question: Does the requirement for 21st CCLC and ASSETs grantees to consult with 

private schools that meet the funding eligibility criteria and are in the geographic area 
to be served apply to charter schools? 

 
Answer: Yes, the requirement for 21st CCLC and ASSETs grantees to consult with 
private schools during the development of the program applies to charter schools as 
well as public and private schools. 

 
 
 
 
 
 



5 
 

Staff Training 
 

21. Question: Can staff training take place during the after school program? 
 

Answer: Yes, after school programs may choose to be closed for up to three days 
per year for the purpose of providing professional development to program staff. 
Student attendance cannot be counted on the days the after school program is not in 
operation. The program is still responsible for meeting their attendance requirements. 
Parents and caregivers must be notified in advance of professional development 
days to allow sufficient time for them to make alternative arrangements for their 
child(ren) for the after school hours on these designated days.   
 

22. Question: How do furlough days affect attendance? 
 

Answer: The program is responsible for meeting their attendance requirement 
regardless of furlough days. For elementary, middle, and junior high schools, 
attendance is based on the total grant amount received divided by $7.50 and then 
divided by the number of operating days. For example, if an elementary school 
receives $112,500.00, they would divide that amount by $7.50 and then divide by the 
number of operating days, e.g., $112,500.00 ÷ $7.50 = 15,000.00 ÷ 175 operating 
days = 86 students per day.  

 
Allowable Expenses 

 
23. Question: Can after school program funds be used for field trips to museums or 

parks? 
 

Answer: After school program funds are permitted to be used for field trips as long 
as the grantee can document and demonstrate that a particular activity is part of a 
lesson plan that has specifically stated education objectives. Grant costs are subject 
to audit review and a determination as to whether or not they are necessary, 
reasonable, and adequately documented. 

 
24. Question: Can an ASES, a 21st CCLC, or an ASSETs program use funds to provide 

behavior or attendance incentives?  
 

Answer: State and federal grant funds cannot be used to purchase incentives, 
however, funds from other sources can be used or donated for this purpose. 

 
25. Question: Can ASES and 21st CCLC grant funds be used to host a dinner meeting 

for parents? 
 

Answer: The answer is no for programs with an ASES grant because funds are for 
direct services to students of the program. For the 21st CCLC Elementary and 
Middle/Junior High School and ASSETs Programs, this expense may be part of the 
family literacy element and/or the family literacy optional grant. 
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26. Question: Can ASES funds be used for the school principal to attend training 
regarding the ASES grant? 

 
Answer: Yes, the expense to attend training on the ASES grant could be allowable 
as an administrative cost or in-kind donation.  
 

Administrative and Direct Services Costs 
 

27. Question: If after school program staff salaries increase after the grant is awarded, 
can an adjustment be made in the15 percent designated for grant administration? 

 
Answer: There is no flexibility in this grant requirement. 

 
Dual-Funded Sites 

 
28. Question: Must dual-funded sites meet their attendance target for the ASES program 

before they use their 21st CCLC funds? 
 

Answer: A dual-funded program site is one that receives both state ASES funding 
and federal 21st CCLC funding for after school programs. Dual-funded sites must be 
fully enrolled in the ASES program before their 21st CCLC funds can be used. 

 
29. Question: How do we determine ASES core students versus 21st CCLC Elementary 

and Middle/Junior High School core students? 
 

Answer: Your record keeping practice for determining ASES core and 21st CCLC 
core students is a local level decision and must accurately track the student 
attendance in both programs. Your Regional Lead can share ideas on how other sites 
address this issue. 

 
Matching Funds 

 
30. Question: If an after school program obtains funds from outside resources for field 

trips, can the cost be counted towards the match requirement? 
 

Answer: There is no matching requirement for 21st CCLC grant programs, however, 
it may count for the ASES grant program which requires matching funds that are 
equivalent to one-third of the total grant amount.  

 
31. Question: How does the California Department of Education (CDE) monitor an after 

school program’s match requirement? 
 

Answer: The CDE monitors the after school program’s match requirement through 
the Federal Monitoring Process (FPM) and through an annual audit of the grantee.  
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Program Requirements 
 

32. Question: Must the grantee begin the after school program on the first day of school? 
 

Answer: Yes, the grantee is required to begin operating the program the first day of 
school, pursuant to EC Section 8483(a)(1).  
 

33. Question: Who is responsible for ensuring that an off-site location is safe? 
 

Answer: The grantee is responsible for ensuring the safety of an off-site location.   
 

Staffing 
 

34. Question: Are ASES and 21st CCLC Elementary and Middle/Junior High School 
grants required to maintain a 20:1 student-to-staff ratio for each activity, or does the 
staffing requirement apply to the entire after school program? 

 
Answer: According to EC Section 8483, ASES and 21st CCLC Elementary and 
Middle/Junior High School grantees are required to ensure that the program 
maintains a 20:1 student-to-staff ratio for the entire after school program.  

 
35. Question: What is the required student-to-staff ratio for the ASSETs program? 

 
Answer: There is no student-to-staff ratio established for the ASSETs program.  

 
36. Question: What are the minimum qualifications for an after school program director 

and instructional aide? 
 

Answer: The grantee is required to ensure that all staff members, who directly 
supervise students, meet the minimum qualification for an instructional aide 
according to the policies of the school district (EC Section 8483.4).  

 
Nutrition Issues 

 
37. Question: Are we in compliance with the daily snack requirement if we serve food 

from our school district’s lunch provider and also serve at least two servings of 
fruit/vegetable, milk, bread/grain, and meat/meat alternate?  
Answer: Not necessarily. All snacks and meals served must meet the California 
nutrition standards stated in EC 49431.  

 
38. Question: Can the after school program serve more than one snack? 

 
Answer: Yes, however, grantees are required to provide only one daily nutritious 
snack that meets the California nutrition standards as defined in EC Section 
8284.3(d). 
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39. Question: Does the ASES program need to meet federal nutrition guideline 
requirements? 

 
Answer: The ASES program only needs to meet federal nutrition guideline 
requirements if they are receiving reimbursement from the United States Department 
of Agriculture. 

 
Eligibility Requirements for Students 

 
40. Question: Can ASES funds be used to serve transitional kindergarteners? 

 
Answer: Yes, transitional kindergarten students should be considered as a subset of 
kindergarten students and, therefore, may be served.  

 
Curriculum and Instruction 

 
41. Question: Can a systematic and structured instruction––such as providing phonics 

lessons aligned with California State Standards––be offered in the after school 
program? 

 
Answer: Yes, but such structured instruction should not duplicate that which occurs 
during the regular day.  
 

42. Question: If a student attends a tutoring program funded by an entity other than the 
ASES program, can that student’s attendance count towards the ASES program?  

 
Answer: No, the student’s attendance cannot be counted if the student is being 
serviced by another program with a different funding source. 

 
43. Question: What type of after school services are recommended for kindergarten and 

first grade students? 
Answer: Kindergarten and first grade students would participate in the same 
components as all other students: educational literacy, enrichment, and a nutritious 
snack. Activities should be geared to the appropriate age and grade levels.  

 
44. Question: Would it be sufficient for our high school to notify parents of English 

literacy programs and parenting classes in the area, even though we do not have a 
family literacy grant? 

 
Answer: Yes, information about local resources that may help connect parents with 
programs and services they might need would be sufficient.  
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45. Question: Are you aware of any districts that have successful alignment of the after 
school program to the regular school day? And if so, how might we contact them to 
collaborate and gain their knowledge? 

 
Answer: Your Regional Lead will have first-hand knowledge of districts that have 
successful alignment of after school programs to the regular day. Also, check the 
Web links and resources listed in the Technical Assistance section of this document 
for additional examples. 

 
Technical Assistance 

 
46. Question: Is there a Web link listing training opportunities that are available for after 

school staff?  
 

Answer: The California After School Resource Center (CASRC) provides access to 
materials, resources, online trainings, tools, and supportive services for after school 
program staff. Information and resources are available on the CASRC Web site at 
http://www.californiaafterschool.org/. 

 
Additionally, the California After School Network supports after school program staff 
by providing links to state policy makers, offering a collective voice to support policies, 
research, public awareness campaigns, and innovative strategies. Information and 
resources are posted on the Web site at http://www.afterschoolnetwork.org/. 


